Η φύση της Πάρου
Οι αληθινοί ταξιδευτές της Ελλάδας ξέρουν ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίσει πραγματικά τα βουνά και τα δάση της, αν δεν έχει ταξιδέψει εκεί στη διάρκεια του καλοκαιριού και κανείς δεν μπορεί να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τη φύση στα Κυκλαδονήσια, αν δεν έχει ζήσει, έστω και για λίγες ημέρες, τα χωριά και τις παραλίες τους, στη διάρκεια του Χειμώνα και της Άνοιξης.

Χωριά
Ανάμεσα στους απαλούς λόφους και τα πεδινά του νησιού, βρίσκονται διασκορπισμένα χωριά, οικισμοί και μοναχικές κατοικίες, που αξίζουν την επίσκεψής σας. Αφήστε το αυτοκίνητό σας στην είσοδό τους και περπατήστε τα στενάκια τους.

Παραλίες κοντά στην Παροικιά

Κριός

Κοιτάζοντας από το λιμάνι της Πάρου προς τα βόρεια, βλέπουμε την παραλία του Κριού. Βρίσκεται μόλις δύο χιλιόμετρα από την Παροικιά και προσφέρει όλες τις ανέσεις μιας οργανωμένης παραλίας, φυσική σκιά από τα μεγάλα αλμυρίκια, που βρίσκονται πάνω από τη θάλασσα και ήρεμα, κρύα νερά (τα ρεύματα αλλάζουν τη θερμοκρασία από τη μία απλωτή στην άλλη). Ένας μικρός μώλος στην άκρη της αμμουδιάς, γίνεται εξέδρα για βουτιές, κυρίως για τους μικρούς κολυμβητές. Προσβάσιμη και με καραβάκι από την Παροικιά.

Μαρτσέλο

Είναι η συνέχεια της παραλίας του Κριού. Μεγάλη αμμουδιά, με λίγα αλμυρίκια, αλλά και διευκολύνσεις μιας οργανωμένης παραλίας, μόλις 2,5 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Παροικιάς. Προσβάσιμη με καραβάκι από την Παροικιά.

Καμίνια

Η τρίτη στη σειρά παραλία στο βόρειο άκρο του όρμου της Παροικιάς, πολύ κοντά στον Άγιο Φωκά. Αμμουδιά, με αρκετές φυσικές σκιές.

Άγιος Φωκάς

Μικρή αμμουδιά, με λίγα αλμυρίκια, που πήρε το όνομά της από το εκκλησάκι του Αγίου Φωκά, που είναι χτισμένο πολύ κοντά στο κύμα. Βρίσκεται στο τελευταίο άκρο του όρμου της Παροικιάς προς τον βορρά και στην προέκταση της παραλίας των Καμινίων. Πολύ κοντά θα βρείτε και τη σπηλιά του Αρχίλοχου.

Λιβάδια

Μεγάλη αμμουδιά, ιδανική γι αυτούς που παραθερίζουν κοντά μέσα ή κοντά στην Παροικιά. Βρίσκεται ακριβώς κοντά στο παλιό λιμάνι, ουσιαστικά στην προέκταση της ακτής προς τον βορρά. Είναι οργανωμένη, με ξαπλώστρες, ομπρέλες, ντουζιέρες και καμπίνες για να αλλάξετε, πολλά καφέ-μπαρ και ταβέρνες για φαγητό, μίνι μάρκετ και άλλες ευκολίες. Επίσης, προσφέρει και πολλές ευκαιρίες για τους λάτρεις των σπορ της παραλίας. Ιδανική γι αυτούς που μένουν σε κάποιο από τα πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια που βρίσκονται ακριβώς πάνω από τον δρόμο.

Σουβλιά ή Δελφίνι

Μικρή τριγωνική, πανέμορφη αμμουδιά, με ελάχιστα αλμυρίκια, προσανατολισμένη προς τον βοριά. Βρίσκεται 2 χιλιόμετρα από την Παροικιά και θα την βρείτε συνεχίζοντας νότια, προς το αεροδρόμιο, με μια μικρή παράκαμψη προς τα δεξιά σε κατηφορικό δρόμο. Σχετικά οργανωμένη, με λίγα εστιατόρια και καφέ, αλλά και ξενοδοχειακές μονάδες.

Παρασπόρος

Μόλις 2,5 χιλιόμετρα από την Παροικιά, συνεχίζοντας τον κεντρικό δρόμο προς το νότο, περνάμε πάνω από τον Παρασπόρο. Είναι μια μεγάλη πλατιά αμμουδιά, με μεγάλα αλμυρίκια, οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες και αρκετό ελεύθερο χώρο. Αρκετά δημοφιλής και κοσμοπολίτικη, χωρίς αυτό να έχει αλλοιώσει τη φυσιογνωμία της. Λίγα μαγαζιά για φαγητό και ποτό ολοκληρώνουν τις ανέσεις της.

Αγία Ειρήνη

Η Αγία Ειρήνη είναι ένας κλειστός κόλπος με μια στενή αμμουδιά, που βρίσκεται 4 χιλιόμετρα νότια της Παροικιάς και βλέπει προς τα βορειοδυτικά. Το χαρακτηριστικό της είναι οι μεγάλοι φοίνικες που σε συνδυασμό με τα αλμυρίκια και την ψιλή χρυσαφένια άμμο, κάνουν το μέρος να μοιάζει εξωτικό. Πάνω από την αμμουδιά, υπάρχει και ένα ταβερνάκι, που θα προσφέρει σκιά και φαγητό για τους λουόμενους.